Stressigt

Har inte hunnit skriva på typ en hel vecka.. ..sorry.. Jag har massor i skolan just nu, speciellt eftersom jag försöker jobba så mycket som möjligt. På onsdag är det tenta-dags och på fredag seminarium. Jag har också ett arbete på 800 ord som jag inte har hunnit skriva än.. Utöver det ska jag jobba torsdag till söndag, hinna med promenader och träning och så vidare..

Katastrof-dåligt är att min stegräknare har gått sönder IGEN! Den andra dessutom.. Jag kan ju inte direkt rekommendera Rustas stegräknare, vet inte om dom har dåliga batterier eller bara dålig kvalitet. Med eller utan stegräknare har jag i alla fall gått minst en timmes promenad varje dag vilket ger 8000-10000 steg för min del + övriga steg under dagarna.

Nu ska jag snart till IKSU och min trogna vän löpbandet och se om jag kan springa 5km lite snabbare än sist. Men jag betvivlar det starkt eftersom jag bara har promenerat den senaste veckan.

Okej resultat till slut

Kvällspromenaden igår gjorde susen, räknaren stannade på 6726 steg. En bra bit ifrån de 15000 som jag vill ha som snitt, men jag får gå mer idag istället.. Tidigare idag gick jag till ICA Maxi. Det snöade massor så det tog ett tag innan jag kom iväg, det kändes inte såå kul att gå ut i det vädret. Men med bra musik gör vädret ingenting, det gäller bara att ta sig ut! Shoppingsugen som jag var gick jag in i massa andra affärer innan Maxi. Jag hittade som tur var inte massa fina kläder men jag köpte proteinpulver, ört-té och sådana där äckliga droppar med röd solhatt som är bra mot förkylning.

Nu har jag precis kommit hem från gymmet, men jag ska dit ikväll igen och spela squash med Rob. Jag är sjukt taggad! Helst skulle jag vilja gå på box, step up, core, afro och spela lite innebandy också!


Pinsamt

Just nu klockan 22 på kvällen visar stegräknaren 114, lite pinsamt.. Jag har varit en riktig soffpotatis idag och suttit mest framför datorn. Men så kan jag ju inte ha det! Nu blir det ut på kvällspromenad.

Nöjd med gårdagen

Igår fick jag ihop 16253 steg, varav de flesta på gymmet där jag av-verkade 9km i rask takt. Idag kommer det nog inte bli lika mycket för jag måste plugga massor, men jag hoppas att jag hinner med en promenad i alla fall. En paus måste jag ju ta hur som helst...

Mer om steg

Hittade en rolig sida där man kan räkna ut hur många steg om dagen man ska gå för att gå ner ett visst antal kilo per dag/ månad. http://www.tappa.se/public/private/ Testa själv för att se hur mycket just Du bör gå för att nå Ditt mål!

Zelda utomhus för första gången

Eftersom det är värsta vårdagen här tänkte jag att det kunde vara kul att ta ut katten en liten stund. Jag har inget koppel men jag tänkte att det säkert inte skulle vara någon fara att släppa ner henne eftersom hon är så sällskapssjuk och går med mig överallt hemma. Det blev ingen lång stund ute. Hon tyckte att det var jätteläskigt och höll sig krampaktigt fast på min axel. Efter en liten stund satte jag ner henne men hon gnällde bara jättemycket så jag fick helt enkelt ta upp henne igen och gå in. Bättre lycka nästa gång kanske?!

5km lite mindre långsamt

Sprang en 5km runda på gymmet idag, bland annat. Den här gången stannade klockan på 30min 50s. Inte så snabbt kanske men nästan 5min bättre än för tre veckor sedan. Det är riktigt jobbigt att se den tiden när jag kunde springa på 25min förut, och då var det dessutom mycket lättare! Hur som helst är jag glad över att tiden blir bättre, jag är snart tillbaka i min gamla form!

Jag är lite orolig bara att jag ska bli förkyld, för jag har fått hosta.. Hoppas, hoppas att jag kan hålla mig frisk, det värsta som finns är att behöva börja från noll igen. Kan ett glas c-vitamin hjälpa kanske?!

Ny vecka

Jobbade igår också men nu är det dags att plugga igen.. På torsdag har jag seminarie och innan dess måste jag läsa massor.. Det blev ingen träning igår eftersom magen behöver få vila. Men det blev i alla fall 5567 steg på jobbet. Nu är jag sugen på att gå till gymmet och se hur snabbt jag klarar 5km, men egentligen kanske jag borde ta första rundan ute, det är ju så fint väder! Nu är snön och isen äntligen borta från vägarna så man kan springa ute utan att slå ihjäl sig! Jag tror ändå att det blir löpbandet idag, så jag kan ta tid..

Efter första tävlingsveckan kan jag också meddela att jag har gått ner 1kg, känner mig betydligt piggare och jag längtar till gymmet. För att gå ner ett kilo på en vecka har jag förstås inte bara ändrat mina motionsvanor utan även mina kostvanor. Om det är någon annan som behöver gå ner kan jag tipsa om att äta regelbundet, var 3e timme är lagom. Ät små portioner, och inga snabba kolhydrater. Proteiner, frukt och grönsaker kan stå för det mesta, men lägg till kolyhdrater om du ska träna hårt. Om man inte äter tillräckligt innan träning orkar man mindre och resultatet blir sämre.

Hur mycket bör man gå på en dag?

Svar till Maja som undrar hur många steg som är lagom på en dag.

Det finns väldigt många olika rekommendationer om hur mycket man ska röra på sig. Generellt sett så rekommenderar landstingen (sjukvården) att man behöver utföra fysisk aktivitet minst 30 min om dagen för att underhålla sin hälsa. Viktigt är dock att man blir svettig och kanske något anfådd, det räcker inte att gå i lungt och behagligt tempo (men det är förstås individuellt vad som är lugnt och behagligt).

Vill man gå ner i vikt rekommenderar de 60 min fysisk aktivitet per dag, alltså 60 minuters svettande och andfåddhet. Självklart går det att dela upp tiden och träna mer vissa dagar och mindre andra dagar. Raska prommenader eller simning är perfekt för den som behöver komma igång. Det kan också vara bra att veta att man behöver inte bli mer andfådd än att man klarar av att prata med en träningskompis under tiden. Då har man en puls på 130-140 (något lägre för äldre personer) och träningen ger bra fettförbränning.

Förmodligen har alla sett Du är vad du äter någon gång.. Anna Skipper brukar ge stegräknare till flera deltagare och ha 15000 steg om dagen som mål. Om en person är väldigt överviktig brukar den få börja på 10000 och ofta vill hon att man efter en tid ska komma upp i 20000 steg per dag. Kosten är förstås också viktig, men den kan jag återkomma till i ett annat inlägg.

Att gå 20000 steg om dagen tar förstås tid. När man har kommit igång med att gå mycket kan man övergå till andra träningsformer som förbränner fler kalorier på kortare tid. Spinning, dans/ aerobics och simning är träningsformer som ofta passar nybörjare.


Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Ställ gärna fler frågor för jag är vädigt påläst inom ämnet kost och hälsa. Samtidigt vet jag också hur jobbigt det kan vara att träna och äta rätt eftersom jag själv dras med övervikt (som förhoppningsvis är ett minne blott efter sommaren). För många är det som för mig, det sitter i huvudet och det är jättejobbigt!


Nästa inlägg i kategorin kost och hälsa kommer handla om hur man ska äta för att hålla vikten eller gå ner i vikt.

Totala steg för veckan

Den här veckan blev det totalt 110149 steg för mig, vilket ger ett snitt på 15735 steg om dagen. Jag är riktigt nöjd och det är nog på den här nivån jag kommer hålla mig. Nu hade jag tänkt sammanställa allas steg, men ingen av er har skickat in hur långt ni har gått! Kan det bero på att det är påsk och ni har roligare saker för er?

Skriv som kommentar till detta inlägg hur många steg ni har fått ihop så lägger jag upp de tre bästa till och börja med.


Veckans tips!

Satsa på att gå/ jogga/ springa extra mycket ca 2 dagar per vecka. Det är bra träning för kroppen och ni kan ta vilodagar med gått samvete!


Lycka till med nästa vecka!


Jobb, jobb, jobb

Har jobbat massor de senaste dagarna och inte fått någon tid över till bloggen, tyvärr..

I fredags gick min stegräknare sönder precis när jag kom till jobbet, tyyyypiskt! Då hade jag kommit upp i 5000 någonting steg. Som tur är hade jag en till hemma som jag kunde använda på lördagen, men jag gick fortfarande miste om minst 5000 steg på jobbet..

I lördags tränade jag i en och en halv timme på gymmet plus jobbade så då kom jag upp i 23871 steg! Efter inte alls många gånger på gymmet den senaste tiden kände jag ändå stor skillnad på hur mycket jag orkar. Det gör att jag vill till gymmet igen, men idag hinner jag inte, det får bli imorn..

Igår (söndag) hade jag vilodag. Jag har fått veta att min magvärk förmodligen beror på överansträngda magmuskler eftersom det inte är magkatarr längre. Det ända jag kan göra för att magen ska bli bra är att vila den så mycket som möjligt. Och att vila magmusklerna är inte det lättaste som finns, speciellt inte när jag vill få ihop massor med steg... Hur som helst kom jag upp i 7167 steg.

Första dagen på nya jobbet

Idag ska jag jobba mitt första pass här i Umeå. Lite nervös är jag förstås.. Man vill ju att allt ska gå bra första dagen. Längtar till imorn då första passet är över :)

26492

Jag är sjukt nöjd med gårdagen (26492 steg)! Det blev en mil på gymmet och en timmes promenad till och från ICA Maxi bland annat. Milen gjorde jag på 77min, inte så bra kanske, gick ganska mycket, men en mil är alltid en mil! Mitt mål är att klara midnattsloppet den 15e augusti på mindre än 60min. Det bli tufft, men jag vet ju att jag klarar att komma i mål i alla fall :D Någon som kan tänka sig att springa med?


Dagens tips:

Om du vill bli snabbare
är intervallträning jättebra. Spring några minuter och gå en och så vidare. Backträning, löpning i terräng och lekar fungerar lika bra. Till exempel kan man köra kapplöpning med sin hund eller leka kull. Det är alltid kul med lite omväxling. Frågan är bara om ni har barnasinnet kvar?!

Äntligen passerat 20000!

Idag har jag äntligen passerat 20000 steg (just nu är jag på 20235!). Imorgon sätter jag ribban lite högre. Då ska jag ta minst en 10km runda på gymmet och spela squash med Rob, så jag vill komma upp i minst 25000 steg då. Igår köpte jag lite nya träningskläder så nu känns det alltid roligt att träna :D. Det blev mycket rosa, till och med rosa tränings-strumpor!


Dagens tips!

På gymmet där jag tränar finns det TV på alla löpband. Alla har ju inte den förmånen, men ni som har det, kolla tv-tablån och träna till favoritprogrammet. Tiden går supersnabbt och du riskerar inte att bli soffpotatis! För er som inte har TV fungerar musik också väldigt bra, men det vet ni ju redan..

Tisdagen

Igår hade jag fullt upp och stupade när jag kom hem så det blev inget träningspass. Jag får vara nöjd med de 11773 steg som jag lyckades gå. Jag har bestämt mig för att jag vill ha ett snitt på minst 15000 steg per dag så idag ska jag försöka komma upp i 20000.


Dagens tips:

Gå och shoppa!
Jag vet inte om ni har hunnit märka hur många steg man gör av med i affärer?! Om ni inte har lust att träna, gå och shoppa! Har ni inga pengar så fönstershoppa! Bästa sättet att inte tappa suget är så klart att kombinera stegjakten med att göra något roligt.


VG!!!!!

Jag fick VG på statistik tentan!!! Sjukt nöjd! Nu läser jag ekonomisk historia och jag ska försöka få VG på den också :)

Go, go, go!

Jag hoppas att alla har kommit igång nu, själv har jag gått 15611 steg idag (hittills!). Jag måste be om ursäkt för att inget kontonr har lagts upp och det är på grund av att jag mådde väldigt dåligt hela förra veckan och fick därför ingenting gjort..

Rapportera in era steg på söndag kväll eller senast kl 10.00 på måndag morgon
så kommer jag sammanställa allt till kl 13. Skriv in hur många steg ni har gått hela veckan antingen här på bloggen eller skicka på mail. Då kan ingen annan se hur många steg det är för än jag lägger upp det kl 13 på måndag.


Dagens tips!

Ta några extra steg när du har möjlighet! Några steg många gånger blir många steg i slutändan. Om du tittar på TV, gå runt lite när det är reklam. Om du åker buss, hoppa av en station tidigare och gå en liten bit. Ta trapporna istället för hissen. Gå en omväg hem eller till jobb/skola när du har tid. Behöver du en paus när du pluggar, gå ut och ta lite luft... ...ja, ni fattar!

Jag fick ihop över 3000 steg extra med den här metoden idag! Lycka till!

RSS 2.0